Vragen aan en antwoorden van de kraamverzorgenden

Sareeta

Hoe betrek jij het gezin in de verzorging van de baby?

‘Door het gezin te laten zien hoe  het met het bad ritueel en met de verzorging van de baby gaat. Ik doe dit op de eerste en derde zorgdag, zodat de ouders kunnen zien en meemaken wat ik doe. Ik leg hen dan uit hoe en waarom ik het doe en geef tips. Op de zesde dag gaan we het samen doen en op de laatste zorgdag doen de ouders het zelf, waarbij ik toekijk. Als ik merk dat de ouders toch nog wat onzeker zijn, geef ik altijd de tip om het met hun telefoon te filmen zodat zij altijd terug kunnen kijken’

Sylvia

Wat is de grootste verandering in jouw vak, sinds jij kraamverzorgende bent?

‘Er is een heleboel veranderd, maar de belangrijkste vind ik toch wel dat de vader veel meer aanwezig is en ook een dragende rol heeft. Hij neemt ook verschillende zorgen op zich: baby in bad doen, aanleggen, aankleden, aangifte doen etc. Hij ondersteunt zijn partner veel meer dan vroeger’

Nancy

Wat doe jij als eerste zodra jij bij een gezin binnenkomt?

‘Als eerste feliciteer ik het gezin met de geboorte van hun kindje en dan stel ik mij voor; hoe ik heet en wat ik kom doen. Dan vraag ik hoe het gaat en hoe de bevalling is verlopen’.

Dana

Heb jij voedingstips voor na de geboorte?

‘Ik heb een paar tips: 1) Dadels en gedroogde pruimen om het ijzer na – ruim – bloedverlies weer op pijl te brengen. 2) Knabbelen op rauwe amandelen om borstvoeding te stimuleren. 3) Veel warme dranken drinken ipv koude dranken. Die hebben een genezende kracht die warmte geeft aan de baarmoeder’.

Cherlinda

Wat is voor jou het verschil tussen een thuis- en ziekenhuisbevalling?

‘Een thuisbevalling is veel intiemer. De sfeer is fijner dan in een ziekenhuis’

Joyce

Vind jij borstvoeding belangrijk en waarom?

’Jazeker, heel belangrijk. Borstvoeding is heel natuurlijk en geeft meer rust en ontspanning voor de baby als ook voor de moeder’

Gloria

In Ghana studeerde jij verloskunde, wat is het verschil met verloskundigen in Nederland?

Het verschil is dat je in Ghana alleen maar in het ziekenhuis kan bevallen, niet thuis. Alles gebeurt in dat gebouw. Als het kindje en de moeder in orde zijn, mogen zij dezelfde dag nog naar huis, waar zij mantelzorg krijgen. Na 4 weken gaan zij voor het allereerst op controle bij het consultatiebureau

Augustina

Is er verschil tussen het verzorgen van moeder en kind tussen de verschillende nationaliteiten?

‘Door het gezin te laten zien hoe  het met het bad ritueel en met de verzorging van de baby gaat. Ik doe dit op de eerste en derde zorgdag, zodat de ouders kunnen zien en meemaken wat ik doe. Ik leg hen dan uit hoe en waarom ik het doe en geef tips. Op de zesde dag gaan we het samen doen en op de laatste zorgdag doen de ouders het zelf, waarbij ik toekijk. Als ik merk dat de ouders toch nog wat onzeker zijn, geef ik altijd de tip om het met hun telefoon te filmen zodat zij altijd terug kunnen kijken’