Cursussen

Het cursusaanbod Rondom de Geboorte van SAG-Zorgontwikkeling BV wordt gegeven door speciaal opgeleide zwangerschapsfysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck. De cursussen zijn op verschillende locaties in de hele stad. Zo is er altijd een cursus die bij je past, zowel overdag als ’s avonds. Voor inlichtingen: 020-5814080 of kijk op www.rondomdegeboorte.nl.

Kosten

Voor nieuwe Nederlanders (Turkse of Marokkaanse vrouwen die onvoldoende Nederlands spreken), tienermoeders en voor zwangere vrouwen in bezit van een stadspas is de cursus GRATIS.

Zwangerschapsgym

Om fit te blijven tijdens je zwangerschap en de tijd na de bevalling kun je bij Rondom de Geboorte kiezen voor een cursus met gymnastiek.

Als je zwanger bent

Acht weken lang doe je elke week ruim een uur oefeningen voor onder andere bekkenbodem, ademhaling en ontspanning. Deze worden gegeven door een speciaal opgeleide fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck.

Er wordt vier keer een extra uur voorlichting gegeven over een aantal praktische zaken. Ook sociale en emotionele aspecten van het moeder worden komen aan bod.

Na de bevalling (je baby is vier tot zes weken)

Deze vervolgcursus van vijf bijeenkomsten wordt gegeven door dezelfde docenten als tijdens de zwangerschap. Elke week doe je een uur lang oefeningen. Er wordt drie keer een extra uur voorlichting gegeven over het leren kennen van je baby en over het moeder zijn.

Je geeft je op voor de hele cursus Rondom de Geboorte, zowel voor als na de bevalling.

Zwanger, bevallen, een kind!

Rondom de Geboorte heeft speciaal voor vrouwen die zich samen met hun partner willen voorbereiden op de komst van hun baby, de cursus ZBK.

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur voor de bevalling en uit drie bijeenkomsten na de bevalling:

 • Het eerste uur is altijd voor jullie samen en bestaat uit informatie over het aanstaand ouderschap.
 • Het tweede uur is voor de zwangere vrouwen en bestaat uit veel oefenen. De partners zijn bij dit oefengedeelte twee keer welkom. Zo komen zij te weten wat ze kunnen doen om hun vrouw te ondersteunen.

Ouderschap

Voorbereiding op het ouderschap is belangrijk voor beide ouders. Aan de hand van een werkboek wordt interactief ingegaan op de veranderingen in je leven met de komst van een kind. Er wordt door een aantal zeer ervaren docenten (jeugdverpleegkundige, lactatiekundige, verloskundige, een vadercoach en een opvoedadviseur) informatie gegeven over:

 • contact met je kind
 • omgaan met angst en pijn rond de bevalling
 • wat voor moeder/vader wil je zijn?
 • wat betekent de komst van een kind voor je toekomst?
 • wat is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby?

Voor de aanstaande moeders:

 • oefeningen voor conditie en houding
 • prettig en gezond zwanger zijn
 • goed in je vel zitten
 • ontspanning en stressmanagement

Voor de aanstaande vaders:

 • het belang van vaderbetrokkenheid
 • de praktische kanten van het vaderschap

Voor tienermoeders

Ben je zwanger en jonger dan 20 jaar, dan is de zwangerschapscursus voor tieners iets voor jou. Je ontmoet meiden van je eigen leeftijd die ook zwanger zijn.

Instap

Bij deze cursus kun je wekelijks instappen. Je kunt net zolang meedraaien tot je kind geboren is. Je ontmoet dus ook meiden die al bijna gaan bevallen. De herhaling is belangrijk. Telkens als een onderwerp of een oefening opnieuw voorbij komt, kun je het beter onthouden.

Inhoud

De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck en een verpleegkundige van het OKC. Jullie doen oefeningen voor ontspanning en ademhaling. Die oefeningen kun je bij de bevalling goed gebruiken. De docenten vertellen over de bevalling, over het moeder worden en hoe je je kind kunt leren kennen. Daarbij krijg je ook mooie filmfragmenten te zien. Op een van de bijeenkomsten mag je de vader van je kind, je moeder, tante of een vriendin meenemen.