Borstvoeding

Bij Joy Kraamzorg geloven wij in de kracht van moeder natuur. Met alle toewijding willen we alle moeders stimuleren om borstvoeding te geven. Niet alleen ons geloof is onze drijfveer, maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat er de eerste zes maanden geen betere voeding bestaat dan de melk van de moeder.

Er zijn talloze voordelen aan borstvoeding toe te schrijven, maar gezondheidsaspect spreekt ons het meest aan.  Wil je er meer over weten, kijk dan op de site van www.voedingscentrum.nl. Hier vind je alle informatie over borstvoeding, gratis folders, leuke tips, maar ook recepten.

Geef het bij ons aan als je borstvoeding wilt geven of zelfs als je erover nadenkt. Wij hebben heldere informatie over borstvoeding. Het is prettig om jezelf van tevoren goed erover te informeren zodat je weet wat je kunt  verwachten.

Voorbereiding

Aan het einde van je zwangerschap is het handig om een borstvoedingscursus te doen. Wat leer je nou precies bij borstvoedingscursus? De volgende onderwerpen komen bijna altijd aan de orde:
 • Hoe wordt moedermelk aangemaakt?
 • Wat gebeurt er net nadat je baby is geboren? Zoekt hij zelf de borst of moet je hem daarbij helpen?
 • Hoe kan ik zien dat mijn baby honger heeft ?
 • Hoe leg ik mijn baby aan? Wat zijn de verschillende borstvoedingshoudingen en hoe kan je partner daar bij helpen?
 • Hoe vaak en hoe lang moet ik mijn baby aanleggen?
 • Uitleg over de kraamweek. Hoe komt de borstvoeding op gang, wanneer krijg je stuwing, wat zijn regeldagen?
 • Dag en nachtritme van je baby
 • Hoeveel natte luiers moet je baby hebben, hoe kun je zien dat je baby genoeg krijgt en dat je borsten leeg zijn?
 • Wat kun je als moeder het best eten (en wat niet)?
 • Hoe kolf je, welke kolf is geschikt voor jou?
 • Melk bewaren, hoe doe je dat? Hoe voed je een baby bij met borstvoeding en/of kunstmelk?
Het Verloscentrum van het AMC houdt eenmaal per maand een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze bijeenkomst is bedoeld voor zwangere vrouwen, hun partner, moeder of vriendin. Aanmelden voor deze gratis voorlichtingsavonden kan telefonisch bij de baliemedewerker van de Kraamafdeling of op de polikliniek Verloskunde. Telefoonnummer: 020 – 566 3553.

Richtlijn borstvoeding

Deze richtlijn is ontwikkeld voor zorgverleners die te maken hebben met ouders van gezonde zuigelingen die borstvoeding (willen) geven. De richtlijn ondersteunt bij het informeren, stimuleren en adviseren aan deze ouders, over borstvoeding geven aan gezonde zuigelingen. Hiermee wordt ingezet op een optimaal verloop van het borstvoedingsproces.

Het uitgangspunt van deze richtlijn is het WHO standpunt dat moedermelk de optimale voeding is voor zuigelingen en jonge kinderen. Bij het opstellen van de richtlijn is het geven van borstvoeding (en niet kunstmatige zuigelingenvoeding) als uitgangspunt gehanteerd. De actuele richtlijn is nu te vinden op www.richtlijnborstvoeding.nl